Nederlands  Deutsch

Nieuws


De Baanbrug in een nieuw jasje
9 maart 2017

1881. Het jaar waarin het eerste openbare telefoonnetwerk in gebruik wordt genomen in Nederland. Het jaar waarin nét de eerste auto’s reden. Het jaar waarin in Rusland de tsaren nog aan de macht zijn (én het jaar waarin één van de Romanov tsaren -  Alexander II – overlijdt door een bomaanslag van een terroristische groepering).

 

1881. Het jaar waarin de Baanbrug gereed  komt. De brug verbindt in Edam de Nieuwehaven en de Baandervesting. In de jaren, zelfs eeuwen, daarna doet de Baanbrug trouw dienst. Doorgaans is zij gesloten zodat er verkeer overheen kan – van en naar het centrum van Edam, van en naar de brandweerkazerne. Maar vaak is zij ook open voor pleziervaart. Zo werd de Baanbrug in 2016 circa 958 keer geopend.

 

Het openen en sluiten van de Baanbrug was altijd een feest voor de vele toeristen die naar Edam kwamen: nadat de vergrendeling van de brug gehaald werd moest de brugwachter pijlsnel naar de overkant lopen om met een touw (en voorheen een ketting) de brug te openen. Zodra de boten gepasseerd waren moest de brugwachter de brug weer aanduwen en de brug op rennen om deze zo te sluiten. Een mooie attractie, maar ook een attractie die aan vervanging toe was. En zo wordt de goede, oude Baanbrug gemechaniseerd.

 

In de winter 2016-2017 is de Baanbrug afgebroken. In de tussentijd ligt er een noodbrug, waar voorheen de Baanbrug lag. Zo kunnen voetgangers en hulpdiensten toch naar de overkant komen. In het voorjaar van 2017 zal de Baanbrug terugkomen met hetzelfde uiterlijk, maar wel in een nieuw jasje: vanaf 2017 zal de brug met een druk op de knop openen. Zo gaat ook de Baanbrug met haar tijd mee. 

 

Foto's: het openen van de Baanbrug, zomer 2015

 9 maart 2017
 9 maart 2017
 9 maart 2017